ADY ENDRE MUNKÁSSÁGA

2022.01.27

Halálának 103. évfordulójára egy léleküzenet a nagy magyar költőtől, s alább életrajza, életrajzából dokumentumfilm, összes műveinek online elérhetősége, valamint korábbi gazdag összeállításom istenes verseiből - és néhány személyes sor arról, hogyan találkoztam én Ady Endrével. 


🙏 - Eszmélésem költője ő. Anno 17 évesen - az oldal fiatalabb követőinek maradjunk annyiban, hogy "nagyon-nagyon rég" ;) - az ő Istenes versein ért a kipillantás az emberi életen túlra, az első transzcendens fuvallat. Azóta sokszor próbáltak "megtéríteni" "hitet adni" nekem különböző vallási felekezetek vagy spirituális irányzatok követői-vezetői-tagjai, de a tükröt, amelyet Ady - főleg Istenes - verseiben láttam meg magamról először, semmi sem tudja elhomályosítani az irodalomban és a nemzetek őshagyományaiban lakozó transzcendens filozófiákban megtalált egység érzéstől. Az olvasottak nyomán már akkor is létezett bennem a SZELLEMI MŰHELYNAPLÓ, csak még nem volt formája ;)  (azt későbbi találkozásom Weöres Sándor és Hamvas Béla jógikus és zen irányzatú, tanító jellegű írásai indukálták ide a honlapra).


Életrajza a WIKIPÉDIÁN:


Életrajza az ARCANUM magyar irodalomtörténeti honlapon:


Rövid videós összeállítás életrajzából:


Érdekességek Ady Endréről:


Ady Endre életét és munkásságát bemutató ismeretterjesztő diafilm 1977-ből Sára Péter szerkesztésében, Hegedűs D. Géza narrációjával:


Teljes munkássága a MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁR oldalain:


Korábbi összeállításom istenes verseiből:Az oldal minden SAJÁT tartalma szellemi tulajdon. Minden jog fenntartva. A vonatkozó irányelvek és a megosztással, felhasználással és adatvédelemmel kapcsolatos szabályok megtalálhatóak itt 👇*

* az idézetekre nem vonatkozik