ALKOTÓI MŰHELYNAPLÓ 4. 

2022.01.18

- mi és milyen hát a kreativitás? -

Sokat gondolkodtam már alkotási folyamataim során, hogy vajon az alkotás keletkezik a folyamat által, vagy nem-e lehetséges, hogy fordítva is működik, működhet, működnek az erők, és a kész alkotás magja elültetődik a lélekbe, majd alkotási vágyként megjelenik bennem, és létre hívja magát a megalkotott alkotás. 

Miért is ne? Miért korlátoznánk be az energiák áramlását egyfelé?

És miért korlátoznánk be a kreativitást mindenképp anyagi alkotóképességbe? Miért ne lehetne kreativitás például egy élethelyzet megoldása? Egy pillanat teljes átélése? Egy család létrehozásának, gondozásának és összetartásának képessége? Rendszerek megalkotása, gondolatok tudatos megválasztásának képessége - és sorolhatnám? (JÁTÉK: Sorold tovább!)

Akárhogy is legyen, a kreativitást nem lehet keretek közé szorítani, és nem érdemes fogalmakba zárni, mert az csak görcsössé teszi, és oda az ihlet, oda a csoda. Engedjük meg a létezésnek, hogy bármiként és bármi módon kifejezhesse magát (általunk is); és lássuk meg - akár egy barátunkban, hozzátartozónkban, a szomszédban, a környezetünkben lévőkben, színészekben akiket a filmekben látunk (figyeljük meg őket egy-egy mozizás során!) -, hogy kreativitása nem csak egyféle módon fejeződhet ki és ez adja az Univerzum, a létezés kifejeződésének sokszínűségét, sokféleségét, s eképpen gyönyörűségét.

Kapcsolódva a fenti idézethez és ahhoz konklúziót vonva: igen, az indítóenergia már tartalmazhatja a végeredményt, DE az alkotó számára LEHET, hogy ez csak a folyamat végén tudatosodik, vagy nem tudatosodik - teljesen mindegy. Nem a kreativitás megfogalmazása a cél - hanem maga az alkotásban való feloldódás.  Például a magam részéről amíg el nem kezdtem ezt az ALKOTÓI MŰHELYNAPLÓT, nem is próbáltam definiálni a fogalmat; sőt, ha most definiálnom kellene, gyanítom, hogy kudarcot vallanék. De/Mert nem is ez a lényeg. Hanem, hogy ha érzed a hívást bárminek a létrehozására (ami nem árt, nincs kárára senkinek lehetőleg), kezdj bele bárhogyan. Az agyalás megöli a kreativitást.


Az oldal minden saját forrású írására minden jog fenntartva. A szellemi tulajdonra vonatkozó irányelvek és a megosztással, felhasználással és adatvédelemmel kapcsolatos szabályok megtalálhatóak itt 👇*

* az idézetekre nem vonatkozik.