ALKOTÓI MŰHELYNAPLÓ 7. 

2022.02.09

- agyféltekék összehangolása gyakorlatokkal és meditációkkal -

(meditáció támogató 4.)  

Nos, eddig nem merültem el ebben a témában, ám, ha már találtam ezt az idézetet az ALKOTÓI MŰHELYNAPLÓ-hoz, érdemesnek találtam elmélyülni az agyféltekék összehangolásának tudományában. Arról nem is beszélve, hogy egy másik, a jelenleg is már több különböző téma körül létrehozott "MEDITÁCIÓ TÁMOGATÓ" blogsorozatomba is frappánsul beleillik - és milyen érdekes, ahogy kutattam a fellelhető anyagok után, ráleltem arra a meditációra, amelyet évekkel ezelőtt magam is ösztönösen szimpatikusnak éreztem és hónapokig használtam - íme a példa, hogy ösztönösen is tudunk helyesen cselekedni nem csak tudatosan (erre a legutóbbi ALKOTÓI MŰHELYNAPLÓ- ban utaltam)!

Az agyféltekék összehangolása segít nyugalomba helyezkednünk alkotás - de bármi, ami figyelmet, fókuszt, koncentrációt igényel, például tanulás - előtt; segít megtalálni középpontunkat, levezetni a testből a feszültséget; s ezzel az elméből önkéntelenül is eltűnnek a felesleges gondolatok, hogy csak azok maradjanak, amelyek alkotásunkhoz vagy életünk teremtéséhez, tiszta megnyilvánításainkhoz szükségesek, illetve problémamegoldáshoz, pozitív vagy legalábbis kielégítő eredményhez vezetnek. 

Érdekesnek találom azt a kifejezést, hogy "az arany középúton járni" - visszautalva a középpontunk megtalálásának fontosságára -, és azért tartom fontosnak itt, és az idézettel kontextusba állítani és még jobban kifejteni, mert nézetem szerint bármilyen filozófia, ideológia, elmélet mellett nagyon fontos a fizikai leföldelése, anyagba öntése, formai megteremtése, létre hozása annak, amelyre elméletet találunk vagy felismeréssel elméletet gyártunk. Ha nem tesszük gyakorlatba ismereteinket, minden puszta filozofálgatás marad(-hat, ami egyébként nem baj, csak jó, ha tudjuk, hogy időnként cselekedni is kell), és ahogy szintén utaltam az előző ALKOTÓI MŰHELYNAPLÓ-ban erre, a puszta metafora szép, hasznos, társadalmilag fontos kezdeményezéseket, alkotásokat eredményezhet - de csak akkor, ha gyakorlatba tesszük és fizikailag meg is valósítjuk azt: például szépérzékünket fejlesztve, önismeretünket mélyítve, a társadalom hasznára, másokat támogatva valamint alkotásokkal megajándékozva a világot. (Arról pedig, hogy "szerintem" mi minden alkotás és kreativitás, ITT írtam.)

Nos, alkotásaink, kreativitásunk, teremtéseink megalapozásához néhány nagyon hasznos, és a jövőben akár munkálkodásunk előtt nagyon is alkalmazható - tehát az arany középutat máris megvalósító ;) - videóanyagot sikerült gyűjteni ebben a kutatásban, amelyeket alább találtok*. Használjátok egészséggel a habitusotoknak és alkatotoknak megfelelőt, ízléseteknek tetszőt.

*A zenékhez és meditációkhoz ajánlott fülhallgató használata.


EGY KIS ELMÉLET


TESZT - összehangolás előtt és után is érdemes elvégezni.


FIZIKAI GYAKORLATOK


MEDITÁCIÓK, MEDITÁCIÓS GYAKORLATOK

(Ez utóbbi volt az én személyes kedvencem évekkel ezelőtt, amelyet hónapokig alkalmaztam. Fel is elevenítem ezt a jó szokásomat, gyakorlatba ültetve meglátásaimat és magam is megfogadva fentebbi jótanácsaimat ;) . )


Az oldal minden saját forrású írására minden jog fenntartva. A szellemi tulajdonra vonatkozó irányelvek és a megosztással, felhasználással és adatvédelemmel kapcsolatos szabályok megtalálhatóak itt 👇*

* az idézetekre nem vonatkozik.