FÉLELEM VAGY BIZALOM?! VAN VÁLASZTÁSOD!

2022.03.03

ALKOTÓI MŰHELYNAPLÓ 8/1. - Félelem, düh, szorongás: "Szűk-ség" - bizalom, elengedés,  életenergia, hajtóerő: "Tágulás". 

KÉTSÉG VAGY EGYSÉG? VÁLASSZ! 

- Avagy hogyan segíthetjük át magunkat bármilyen körülmény ellenére egyik állapotból a másikba; a kreativitás segítségével? -


Egy 2 részes sorozat első részét olvasod most, amelyben először egy külső eseményen, majd egy saját alkotás önismereti tükrén keresztül mutatom meg, hogyan segít a kreativitás visszavezetni a figyelmedet önmagadra akár kívülről akár belülről jönnek "kényszerítő erők" és "jelek" arra, hogy változtass; hogy aztán a felismerésekkel és tapasztalatokkal gazdagabban már tudatos, életedet építő lépéseket tehess.

1. rész 

KÜLSŐ KÉNYSZERÍTŐ ERŐ


HÁBORÚ

A múlt hét közepén döbbenettel konstatálta egy egész világ, hogy a konfliktus nemzet és nemzet között - sőt, egy nemzeten belül (!) - még mindig fegyveres önérdekévényesítést, magyarul: háborút eredményezhet két ország között.

Az első döbbenet után természetes emberi reakció a félelem, a düh, csalódottság, majd a szorongás a jövőtől, az összehúzó erők, a "szűk-ség" bénító hidegsége: nem, még mindig nem múltak el azok az idők, amelyben ezek az energiák teret kaphatnak.

Még ki sem hevertük a XX. századi világháborúk borzalmai okozta generációkon átívelő: ún. transzgenerációs "örökséget", a XXI. század is többedik nemzetek közötti fegyveres konfliktussal "büszkélkedhet". 

Pedig azt hittük ugye, hogy az ilyen vagy olyan asztrológiai és számkódok magyarázta energiahullámok segítségével - a vírus, a devizahitel és számtalan, a társadalomra meghatározó erejű csapást mérő tömeg- és tudatpusztító eszköz és esemény után - az emberiségre ráköszönt az úgynevezett Aranykor; de minimum "ezentúl másként lesz".

Nos, az utóbbi hét eseményeiből nem úgy tűnik...bár a magyarországi összefogás és segítségnyújtás valami eszményien csodásan ragyog - és olyan büszke vagyok, mert annyira reméltem, és éreztem ezt, hogy a magyar emberek már fel vannak készülve és annyira ki vannak éhezve arra, hogy "jót s jól" cselekedjenek -; ami a világ változását előrevetítő, üdítő kísérője az eseményeknek; sajnos, a háború ettől nem fejeződött be...(pedig bárcsak...)


HOGYAN VEZESD KI A FIGYELMEDET A bármikori, akár elmében dúló - HÁBORÚ-HARC-KONFLIKTUS LEFELÉ HÚZÓ ÖRVÉNYÉBŐL ITT ÉS MOST?

Szóval mégis, ha a külvilágtól remélt változás nem érkezik meg, vajon más módokon lehet-e más világ, más úton módon lehet-e más élet?

Jelentem: LEHET. 

HOGYAN? 

Úgy, hogy TE változtatsz! TE alakítod át a nézőpontodat egy másfajta szemléletmóddá! Úgy, hogy TE látod másként a dolgokat!

Rendben, de hogyan alakíthatod Te Magad át a szemléletmódodat? - kérdezheted jogosan...és ekkor nekem most dióhéjban át kellene adnom az utóbbi 17 év önismereti és meditációs önkutatási munkám egyperces, de max. egy bővített mondatos esszenciáját - ha ennyiben át tudnám adni. 


  • * Meditáció

A szerencse, hogy - mondhatnám e sok év után, de az idő már nem játszik szerepet -  megérkezett számomra intuitív úton a saját meditációm, amely az önfelismerést nagyban megkönnyíti, így aki erre az útra szeretne lépni, ITT adok ahhoz hathatós segítséget, hogyan találd meg azt a valójában békés és derűs lelket, aki vagy. Amit a fenti linken ajánlok, az egy figyelemgyakorlat, és annak gyakorlása során felmerülnek majd ebben a tiszta tudatállapotban azok a programok, tévhitek, berögződések, beidegződések, hiedelmek, félelmek, amelyektől a tudatot meg tudod tisztítani, és annak felismerésével, ami nem vagy automatikusan felragyoghat az, aki vagy. Tehát meditáció útján is el tudsz jutni a béke és önfeledtség állapotába, ám az a tapasztalatom, hogy - bár én imádom, és a természetem, hogy meditatív állapotban létezem -; a meditáció útján való kilépés/átlépés a békébe nem mindenki útja, és sokaknak nehézkes.


  • * Kreativitás, alkotás, teremtés

Van amit viszont könnyebb, és itt és most egyetlen bejegyzésben át tudom adni, amerre azonnal irányt tudok mutatni, mert van egy nyílegyenes ösvény, amely beröpít a béke állapotába, és az nem más, mint a kreativitás általi flow. A flow - vagy magyarul "áramlás" - egy olyan (esetenként akár gyógyító!) elengedett-megengedő tudatállapot, amelyben megszűnik a tér és az idő, megszűnik múlt és jövő, sőt, még a jelen sincs. Ezt a tudatállapotot nagyon könnyű alkotással elérni. Ahogy átadod magadat az ihlet által létrejövő alkotó energiának, teljesen feleslegessé válik minden oldás, minden önismereti munka és minden magyarázat - ezért is jó, hogy fentebb nem írni kezdtem róla, hanem egyből az alkotáshoz vezetlek, mint azonnali megoldáshoz. Ugyanis a kreativitáson, teremtésen, alkotáson keresztül az egyik legkönnyebb átélni ezt az állapotot - ez nem zárja ki, hogy másként ne lehetne, például: önfeledt tánc, játék, templomi ima- vagy koncerten közösségi élmény, zene és a fent említett meditáció  -, de én (ha szavakkal kell leírni) leginkább a kreativitás útján tudlak elkalauzolni, lévén azon járok - illetve jelen pillanatban ezt a legkönnyebb (ám ezen belül a kreativitás fajtája már abszolút egyéni).


  • * Mit kell tudnunk?

Vegyük leegyszerűsítve úgy, hogy a félelem és az áramlás (más néven bizalom) két, egymásnak feszülő energiaörvény. Két világ, amely egymásba átszüremlik, tehát nem élesen elválasztott - és rajtad múlik, hogy éppen melyikben vagy! Nem vicc, nem csalás, nem ámítás, tudatosan megválaszthatod, ha megfigyeled. Ez esetben nem baj, és nem bűn, ha megfigyelésed során azt veszed észre, hogyha a düh, félelem, szorongás, szükség állapotában vagy épp, és csak egy dolgod van: flow-ba kerülni, mert akkor azonnal kint vagy ebből a lehúzó örvényből úgy, mintha soha nem lett volna - ugyanis ha az egyikben vagy, nem vagy a másikban! 

Bármilyen paradoxnak is tűnik, saját választásunkon múlik, hogy melyik örvényt működtetjük, melyiknek szentelünk (!) figyelmet, melyiknek adunk energiát: a lefelé tartó, összehúzó örvénynek - kétség /kettősség, ketté szakítottság, elválasztottság/-; vagy a táguló, egyre emelkedőnek - egység.


  • * Konkrétumok

Jó, de mit tehetsz akkor konkrétan azért, hogy a felfelé örvénylő áramlatban találd magad? Jogos a kérdés, és a válaszom: tedd a dolgod, gondoskodj mindenről, amiről eddig is szoktál magaddal és a környezeteddel kapcsolatosan; segíts, adakozz a károsultaknak saját lehetőségeid szerint; és ha végeztél a teendőiddel, a félelemnek teret adás helyett ALKOSS barátom, JÁTSSZ - a benned élő és a külvilágba kivetülő, romboló erő, a háború táplálása, azaz JÁTSZMA HELYETT! Önmagad és/vagy környezeted tudati vagy akár fizikai rombolása helyett a felfelé áramló örvényt tápláld és TE TEREMTS! Légy kreatív, fogd az eszközeidet (ha kellenek és vannak), ülj neki, és csináld MOST! BÁRMIT! Azt amit szeretsz, akármit. Nem csak a festés-írás-zene művészet, nem csak az ilyesmi kreativitás! Alkotás például egy jó kapcsolat, vagy a kertészkedés, főzés, boldoggá tenni egy másik embert (párod, gyermeked, önmagad, akárki), a mindennapi élet szeretetteljes megélése (életművészet)!

Nem fontos, hogy hangos sikert arasson, mert a siker nem is konkrétan az alkotáson van, hanem azon, hogy te átkerülsz egy másik világba - paradox ennek a világnak a kizárásával, de mégse kívül kerülsz rajta, hanem "feljebb", egy más minőségű világba! 

! Nem azt mondom, hogy innentől ne végy tudomást az eseményekről, és nem azt, hogy ha háború lenne itt és most Magyarországon, akkor például fess vagy horgolj. Akkor nyilván az annak az életlehetőségnek megfelelő, de ugyanúgy lélekjelenlétben, flowban történő cselekedetet javasolnám. De itt és most, ahol te is élsz, a körülmények miatti félelem és szorongás, düh és önpusztítás csak még többet szül ezekből ha ennek adsz figyelmet; míg ennek csak az tud véget vetni - először a pillanatban a saját életedben, majd remélhetőleg a kollektív tudatban egyre terjedve tovább és tovább, mint egy energiahullám - ha ezt az örvényt nem eteted; míg a teremtő-alkotó áramlatot pedig figyelemmel, energiával, cselekvéssel, teremtéssel töltöd fel és táplálod, azt és úgy alkotva, amit te szeretsz,  a te egyéniségedre helyezve a hangsúlyt. Ez tudja fokról fokra az életedből kivezetni a - bármikori bármilyen - konfliktust és háborút! Ez teremt új egyént, új életet és új világot - amelyben a háborúnak SZÁMODRA - még a körülmények harci eseményekre fordulása esetén és közepette - sincs helye!


EGY KIS SZÍNTERÁPIÁS ÖNISMERET

Mivel minden energia és az energia hullámhosszban-; a félelem, düh, szorongás, szükség is rezgéstartományokban meghatározható, a rezgések pedig színekként - a színekben pedig színterápiás önismereti- és gazdag kreatív tapasztalataim alapján otthon vagyok és innentől már könnyedén kalauzollak. Ezeknek a szorongató tudattartalmaknak a színe a vörös - és bármilyen meglepő, ugyanennek a rezgéstartománynak az építő megélése (mondtam, hogy a két örvény nem elválasztott) az említett érzések, gondolatok és tudatállapot ellentéte: bizalom, megengedés, áramlás, életenergia, átalakító erő. Kutyaharapást szőrével ugye - mondja a magyar nyelv; vagy a gyermekkori kártyjáték is irányt mutat: SZÍNRE SZÍN!

Tehát ha engem, mint művészt és kreatív alkotót kérdezel, hogy te itt és most  konkrétan mit tegyél azért, hogy a félelemből a flowba kerülj: FESS a flowért, és használd színként a PIROSAT, a bizalomért, életerőért, áramlásért, átalakító erőért, megengedésért! Igen! Bár pofonegyszerűnek, egyszersmind az elme számára képtelenségnek tűnik, de így tud érvényesülni a "hasonlót a hasonlóval gyógyító elv". A szín használata flow-val párosulva harmonizálja a félelemért és a bizalomért felelős gyökércsakrát, plusz ennek során egycsapásra belekerülsz a felfelé emelő örvénybe.

A TUDATOS FIGYELEM ÁLDÁSAI


Miután alkottál - legyen az akár olyasvalami, amit aztán nem tartasz meg (nyilván nem az a cél, hogy most alkosd meg életed főművét), akár mestermű -, megfigyelheted és megállapíthatod, hogy amíg tudatos alkotásban voltál  NEM VOLT HÁBORÚ! NEM VOLT OTT A MÚLT, A JÖVŐ, DE MÉG A JELEN SEM! CSAK TE VOLTÁL AKKÉNT, AKI VALÓJÁBAN VAGY - azt is feledve hogy vagy: aki meg sem nevezi magát, mert flowban, áramlásban, örömben-derűben teremt.

Ha vörössel festettél - nem mellesleg ez a szín a gyakorlatiasság és a segítségnyújtás színe is - , az máris "két legyet egy csapásra", mert a cselekvéssel önmagadon segítettél, ahelyett, hogy az szűk-ség és tehetetlenség örvényét tápláltad volna magadban! Van választásod, élsz vele, és még az áldozati programot is kiiktatod - BRAVÓ! 

Sőt, itt a "harmadik légy", a BÓNUSZ, az AJÁNDÉK: a vörös a megvilágosodás színe is - bármilyen hihetetlen ez is, de a megvilágosodás a gyökércsakránál kezdődik! -, és éppen arról tudsz ez alkalommal megvilágosodni, hogy mit jelent valójában a sokat hangoztatott "spiri-kifejezés" az "ÉN VAGYOK!" Azt jelenti: MINDEN TE VAGY: az alkotó, az alkotott és az alkotás is! Így hát tenni azért, hogy más tudatállapotba kerülj - például alkotás útján mozdulni ezért, illetve az áldozat szerepéből kilépni - CSAKIS TE TUDSZ!

ÉRTED MÁR?

ALKOSS BARÁTOM - NE HÁBORÚZZ! Elsősorban magadban, a fejedben, a szívedben ne. Ne tedd ezt magaddal se másokkal, ne rombolj és ne rombold magad. Mert annak kivetülése (ami a legelső megjelenésekor még csak egy szeretetkérő gesztus volt) - szorgalmas, kollektív ön/romboló minták tömeges és hosszantartó ismétlésével - a mostani háború is.

Persze természetesen ahogy felbukkan egy probléma, azonnal ott a megoldás is, mivel nem a probléma a gond, hanem az dologról való gondolkodásunk a megszokott (korlátozó, lehúzó) hitrendszereink szerint. Jelen esetben és konkrétan: a háború hírére mit teszek, mit reagálok: kibillenek és kétségbe - a lefelé húzó örvénybe - "esek", vagy felelősséget vállalva tudatállapotomért, azt pozitívan befolyásoló lépéseket teszek és a felfelé áramló energiahullámnak figyelmet szentelve annak adom át magam. A békét táplálom magamban, vagy a kétséget (kettősséget, két ellentétes pólust, vagy-vagy - ami maga a belső háború -, is-is helyett).

Ez bizony az ember és az emberiség vizsgája újfent, és a háború egy nagyon durva próbatétele az önuralomnak, tudatosságnak, a lélekjelenlétnek és az együttérzésnek; és - mint szinte mindent - ezt is csak paradoxonokban, látszólagosan egymásnak ellentmondó, valójában a megosztottságot egységgé kovácsoló tettekkel lehet felülírni. Ezért - bár durva ellentétnek tűnhet -, ha a háború energiája lépett fel, azt csakis tömeges békével, örömmel, derűvel, játékkal tudjuk harmóniába hozni, kiegyenlíteni és magunk mögött hagyni; ezért kell az, hogy tömegesen és tudatosan tegyünk a "felfelé áramló örvénybe".

*

Nos, e zanzásított, ám úgy érzem, minden - a figyelem kreativitással való önmagadhoz visszavezetéséhez - lényeges információt és konkrét kapaszkodókat tartalmazó bejegyzésben remélem sikerült számodra megvilágítani, hogyan tehetünk magunkért, még az ilyen szorongató körülmények közepette is, mint akár egy közeli háború árnyéka; és bármilyen hír és körülmény ellenére - ami lehet akár más is, nem csak háború -; félelmeinket, szorongásainkat hogyan tudjuk átalakítani hajtóerővé.

!!!Tévedés ne essék: nem azt szerettem volna ezzel megmutatni, hogyan ne vegyél tudomást az eseményekről. Nem azt mondom, hogyan dugd homokba a fejed! Hanem azt, hogyan ne ragadj bele, vagy ha beleragadtál - na bumm - a szokásos érzelmi hullámvölgybe, az önmagadért való felelősségvállalás segítségével hogyan emelkedj ki abból nagyon kis erőfeszítéssel; tulajdonképpen a figyelmed áthelyezésével az önpusztításról az öngondoskodásra; a külvilági eseményekről magadra, a "kint"-ről a "bent"-re. Ehhez használhatod a magad apró kis eszközét (önmarcangolás helyett): a te saját magad kedvtelését, ami akár - mint nekem - lehet a festés vagy a színek tudatos használata is, de bármi más is.

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a cikket is. Remélem, felrázott picit, és segít, hogy önmagadat építő, teljességedet áramló módon megélő útra lépj és TUDD, hogy a JELEN HELYZETBEN  N E K E D  MI A DOLGOD.

N E K E M -a békéért küzdő írók világnapján - ma az volt a dolgom, hogy e cikksorozat első részét megosszam.

Színnel és színtiszta lélekjelenléttel: ANANDI


VIDEÓCSATORNÁM, amire érdemes feliratkoznod, mert a jövőben sorozatosan osztom meg az alkotásaim készültének folyamatvideóit, hogy akár te is megalkothasd vagy megtanulj alkotni - és akár te is  flowba kerülhess az alkotás önmagadhoz visszavezető erejével:


... amelyek által szintén flow-ba kerülhetsz, hisz maguk is meditatív tudatállapotban íródnak.


A cikkben említett meditáció (figyelem gyakorlat), amellyel leomlanak a béke előtti akadályok, és önmagad felismertetésével szintén flow-ba emel:


Az ALKOTÓI MŰHELYNAPLÓ további részei:


#félelem #szorongás #düh #harag #elengedés #megengedés #életerő #átalakítóerő #önismeret #lélek #tudatosság #béke #flow #alkotás #teremtés #kreativitás #festés #videó #vers #meditáció #öröm #derű


Az oldal minden saját forrású írására minden jog fenntartva. A szellemi tulajdonra vonatkozó irányelvek és a megosztással, felhasználással és adatvédelemmel kapcsolatos szabályok megtalálhatóak itt 👇*

* az idézetekre nem vonatkozik.