RENDSZERES ÉS TUDATOS TESTMOZGÁS

2022.05.16

- avagy: az egyik (szerintem) legjobb szokásom, 

a hétfői hála margójára -


Bizonyára sokan érezzük, hogy fontos lenne a rendszeres és tudatos testmozgás, csak az nem tudatosul, miért fontos és hogyan lehet tudatos. Már korábban megérkeztek az erre vonatkozó felismeréseim, amelyeket magamnak is formába öntök itt - és veletek is megosztom, hátha szinkronban hasznos még valakinek.

Egy-két hónapja vártam már arra az energiaminőségre, amely újraindítja számomra a testmozgást és a testtudatosságot, és amelybe áramlóan, könnyedén be tudok kapcsolódni. Talán a most festett zöld mandala is hozzásegít a gyógyulási folyamathoz, de a helyzet az, hogy várni teljesen felesleges volt, ugyanis a hetek óta beállt tarkóizmom megadta a "kezdő áramlatot" - hogy finoman fogalmazzak :D -, úgyhogy mese nem volt, el kellett múlt héten kezdenem a felvezető apróbb, nyújtó, kimozdító mozgásokat, és ma végre neki tudtam indulni egy viszonylag - korábbi magamhoz képest (!) - nagyobb lépéstávnak is.

Saját fotó - mai lépéseimet százszorszépek szegélyezték; a fehér a tisztaság, tiszta tudat, ártatlanság, önismeret és az új kezdet színe :)
Saját fotó - mai lépéseimet százszorszépek szegélyezték; a fehér a tisztaság, tiszta tudat, ártatlanság, önismeret és az új kezdet színe :)

Bemelegítésképpen 30 perc chi-kung (taoista jóga) gyakorlást végeztem, amely egyfajta energiagyakorlat is, és a jógaformák közül inkább álló gyakorlatos. (Másik kedvencem a hatha jóga ülőgyakorlatai.) Nagyon jót tesz a mentális, sőt spirituális aspektusaink megélése szempontjából is.

Hogy napi testmozgásomhoz magamnak rendszert, keretet és a fejlődéshez motivációt adjak, nyitottam a témának egy HIGHLIGHT albumot INSTAGRAM profilomon. Így látom majd, hogy magamhoz képest hogyan fejlődök. Ugyanis ez is önismeret, amiben semmi más nem számít, minthogy a mai kondícióm milyen (fókusz magamon), valamint, hogy tegnapi önmagamhoz képest miként, hogyan vagyok jelenleg (fókusz ugyanúgy magamon). Van, hogy egy előző naphoz képest  stagnál, vagy hogy romlik a teljesítmény, de összességében nézve a teljes folyamat viszonylagos fejlődést mutat majd mindenképpen.

mai - legelső, kezdő - mennyiségem
mai - legelső, kezdő - mennyiségem

Feljegyeztem azt is, miért kezdtem edzésbe: elsősorban szociális és mentális egészségemért, fizikai kötöttségeim oldásáért (lazulás), állóképességem növeléséért, keringési rendszerem javításáért, jobb alvásért. Bónusz, ha formálódik a testem, esetlegesen fogyok, de a fókusz az önismereten és magamon van. 

Ez motivál, és ezért most hetente legalább 2-3-szor képes leszek 5-kor kelni, hogy bevált alkotói napirendemet a mozgás ne felborítsa, hanem megelőzve támogassa.

A hét többi  napján regenerálódok és jógával, chikunggal nyújtok, valamint a jógás napokon hangtálas relaxációt is végzek, vagy mantrákkal, légzőgyakolattal meditálok*

*Itt jegyzem meg, hogy nagyon sokan érvelnek a meditáció ellen és mellett tudatos és spirituális körökben; de én azért meditálok, mert szeretek. A valóság az, hogy igaz természetem nem meditál, hanem maga a meditáció. De különböző aspektusainkat élve lehet azért is meditálni, hogy ebből a tudatállapotból "ne essünk ki"; lehet azért, hogy minél jobban erősítsük; és lehet azért, hogy elérjük; és lehet azért is, mert szeretjük. Valójában mind illúzió, mégis megtörténik. Számomra a meditáció szeretete és igénye az, amely újra és újra csendesülésre késztet, bár vannak példáim mindegyik esetre is ugyanúgy - teljesen mindegy. A lényeg az önmagamhoz való rendszeres, tudatos kapcsolódás, vagy az önmagamként való jelenlét. Mindegyik a tökéletesség egy-egy kifejeződése - csak tegyük.

Itt gyalogoltam ma: Népkert, Miskolc - forrás: web
Itt gyalogoltam ma: Népkert, Miskolc - forrás: web

A legfontosabb, amiért ezt az egész feljegyzést megosztom, hogy becsüljük a testet, a formát, amely a lélek hordozója.  

A természetben minden változik, mozdul, él. Tehát ha nem mozgok, az természetellenes és leépítő a fizikai formámra és egészségemre nézve. A szeretet egyik formája a mozgás, tehát a rendszeres és tudatos testmozgás az önszeretet és az öngondoskodás egy lehetséges módja. Nem csak a mandalafestés és a költészet alkotás, hanem az egész élet az, és én teremtem. Ezzel a felismeréssel világos lett számomra, miért is fontos a tudatos (egyéniségünknek szimpatikus, jókedvvel, jószívvel végzett) testmozgás. így már nem lesz nehéz rendszeressé tennem, emlékeztetve magamat önnön természetemre, amely mindig változó, élő, mozduló, könnyedén áramló.

Hétindító hálám* ennek a felismerésnek szentelem, néhány perc elcsendesüléssel és elmélyüléssel ebben a felismerésben - színnel és színtiszta lélekjelenléttel.

*Instagram oldalam storyjában minden hetet hálagyakorlattal indítok. 


Testtudatosság segítő videógyűjteményem - ayurvedával, chikung, yoga és más - főként kedvenc hasznos s egyben nagyon szórakoztató táncos - mozgásvideókkal -:Az oldal minden SAJÁT tartalma szellemi tulajdon. Minden jog fenntartva. A szellemi tulajdonra vonatkozó irányelvek, a megosztással, felhasználással, adatvédelemmel kapcsolatos szabályok megtalálhatóak itt 👇*

* az idézetekre nem vonatkozik