SZELLEMI MŰHELYNAPLÓ 

- az írásokban rejlő lélek -


Köszöntlek! 

17 évesen Ady Endre költészetében meglepődve fedeztem fel azt a transzcendens háttérsugárzást, amelyet iránytűként magamban is érzek; majd néhány évtized kihagyással újra reám ragyogott e tükör Hamvas Béla és Weöres Sándor műveiben, jógikus-védikus és más filozófiai művekben. Azóta kísér az irodalom és a filozófia, mint a lélekre mutató egyik emlékeztető önkibontakoztatásomban.

Ennek az útnak a kifejeződésére itt egy - irodalmi és filozófiai - Szellemi Műhelynapló olvasható, amelyet a fenti índíttatásból kezdtem el, és ezúton szeretném elmélyíteni ezt az érdeklődésemet az ebben történő időről-időre való megmerítkezéssel, a megfoghatatlanra utaló, meditatív tartalmakkal. Lelkünk épülésére azokat a kincseket, amelyeket e kutatás során fellelek, itt megosztom.

E rovatban tehát életrajzok, interjúk, versek, prózák, könyvek, hangoskönyvek, hangjátékok, filmek és egyéb források elérhetőségei találhatóak, hogy mások is meríthessenek ezekből, illetve az idézeteken felül tovább olvashatóak, tanulmányozhatóak az egyes költők, írók, filozófusok, orientalisták, antropozófusok és adott, idézett munkáik, munkásságuk - akik önmagunkra emlékeztetnek minket írásaik által is. 

Öröm, ha egy a hullámhossz, használja bárki egészséggel.

Hamvas Béla: A méhesben - kis megemlékezés az író-filozófus születésének 125. évfordulója alkalmából. Részlet - egy igazán felemelő léleküzenet a műből -, és alább hangoskönyvként.

Bhagavad Gítá - Az isteni ének. Hindu szent tanítás - részlet, valamint alább a mű hangoskönyv formája; még lejjebb pedig a Mahábhárata, az a hindu őseposz, amelynek a Bhagavad Gítá csupán kicsiny része. A Bhagavad Gítá önmagában is, de a teljes Mahábhárata eposz összességében metaforikus formában tartalmazza azokat a tanokat és információkat,...

Az író születésének 197. évfordulójára egy léleküzenet tőle, valamint alább életrajza és végtelenül gazdag, 60 évnyi munkásságának online elérhető darabjai.

Lao-ce: Tao te King - Az út és erény könyve. Weöres Sándor fordítása. Részlet, valamint a teljes mű online elérhetősége és hangoskönyv formátuma - gyönyörű meditatív zenével - alább.

A költő születésének 92. évfordulójára egy "itt és most-ba hívó" léleküzenet tőle, valamint alább életrajza és munkásságának online elérhető darabjai.

Halálának 103. évfordulójára egy léleküzenet a nagy magyar költőtől, s alább életrajza, életrajzából dokumentumfilm, összes műveinek online elérhetősége, valamint korábbi gazdag összeállításom istenes verseiből - és néhány személyes sor arról, hogyan találkoztam én Ady Endrével.

Egy örökérvényű idézet Szepes Máriától - valamint alább életrajza, beszélgetés az írónővel; prózái, versei videós formátumban, valamint az írónő további gondolatai, meditációi.

Idézet Michael Ende német írótól, az "A végtelen történet" szerzőjétől - valamint a könyv alapján alkotott Végtelen történet c. amerikai fantasy film.

Születésének 199. évfordulójára egy léleküzenet az írótól, valamint alább életrajza, költeményei; legfőbb művének tartott "AZ EMBER TRAGÉDIÁJA" c. drámájának könyv, hangoskönyv, animációs film és rádiójáték formátumának online, azonnal hallgatható-nézhető-olvasható elérhetősége.

Születésének 175. évfordulójára egy léleküzenet az írótól, valamint alább életrajzának és munkásságának online elérhetősége.

Reményik Sándor: Csendes Csodák. Részlet. Teljes vers videó formátumban alább, valamint összes verseinek online elérhetősége még lejjebb görgetve található.

Dzsalál ad-Dín Rúmí perzsa-szúfi költő és filozófus Az atomok tánca c. verse. Ismeretlen fordítás. Alább: zenei ajánlóm a vershez.

🙏 - A magyar irodalom kiemelkedő, sokszorosan díjazott költőóriása előtt adózom hálával november 27-ei születésének 100 évfordulóját ünnepelve. Életrajza, riport és beszélgetés a költővel, valamint művei írott és videós anyagokban, hangoskönyvben alább.
Az oldal minden SAJÁT tartalma szellemi tulajdon. Minden jog fenntartva. A szellemi tulajdonra vonatkozó irányelvek és a megosztással, felhasználással és adatvédelemmel kapcsolatos szabályok megtalálhatóak itt 👇*

* az idézetekre nem vonatkozik