SZELLEMI MŰHELYNAPLÓ 

- az írásokban rejlő lélek -


MOTIVÁCIÓ ÉS SZÁNDÉK

17 évesen Ady Endre "istenes verseiben", József Attila költészetében meglepődve ismertem fel a lélektestvériséget és azt transzcendens háttérsugárzást, amelyet iránytűként magamban is érzek; majd néhány évtized kihagyással újra reám ragyogott e tükör Hamvas Béla és Weöres Sándor műveiből, valamint az akkori és azóta is kitartó érdeklődésembe egyre inkább begyűrűző jógikus filozófiai művekből. Azóta kísér az irodalom és a filozófia - mint a lélekre mutató egyik emlékeztető - önkibontakoztatásomban.

Ennek az útnak a lenyomataként itt egy - irodalmi és filozófiai - Szellemi Műhelynapló olvasható, amelyet a fenti índíttatásból, autodidakta tanulmányként, gyűjteményként kezdtem el. Ezúton szeretném az egyes olvasmányaimat megörökíteni és megosztani lelkünk örömére, a megfoghatatlanra - ám általunk nagyon is érzékelhetőre - utaló, meditatív tartalmakkal. 

Öröm, ha egy a hullámhossz, használjon mindenki kiteljesedésére.

Színnel és színtiszta lélekjelenléttel: ANANDI

Hamvas Béla: A méhesben - kis megemlékezés az író-filozófus születésének 125. évfordulója alkalmából. Részlet - egy igazán felemelő léleküzenet a műből -, és alább hangoskönyvként.

Az író születésének 197. évfordulójára egy léleküzenet tőle, valamint alább életrajza és végtelenül gazdag, 60 évnyi munkásságának online elérhető darabjai.

Lao-ce: Tao te King - Az út és erény könyve. Weöres Sándor fordítása. Részlet, valamint a teljes mű online elérhetősége és hangoskönyv formátuma - gyönyörű meditatív zenével - alább.

A költő születésének 92. évfordulójára egy "itt és most-ba hívó" léleküzenet tőle, valamint alább életrajza és munkásságának online elérhető darabjai.

Halálának 103. évfordulójára egy léleküzenet a nagy magyar költőtől, s alább életrajza, életrajzából dokumentumfilm, összes műveinek online elérhetősége, valamint korábbi gazdag összeállításom istenes verseiből - és néhány személyes sor arról, hogyan találkoztam én Ady Endrével.

Egy örökérvényű idézet Szepes Máriától - valamint alább életrajza, beszélgetés az írónővel; prózái, versei videós formátumban, valamint az írónő további gondolatai, meditációi.

Idézet Michael Ende német írótól, az "A végtelen történet" szerzőjétől - valamint a könyv alapján alkotott Végtelen történet c. amerikai fantasy film.

Születésének 199. évfordulójára egy léleküzenet az írótól, valamint alább életrajza, költeményei; legfőbb művének tartott "AZ EMBER TRAGÉDIÁJA" c. drámájának könyv, hangoskönyv, animációs film és rádiójáték formátumának online, azonnal hallgatható-nézhető-olvasható elérhetősége.

Születésének 175. évfordulójára egy léleküzenet az írótól, valamint alább életrajzának és munkásságának online elérhetősége.

Reményik Sándor: Csendes Csodák. Részlet. Teljes vers videó formátumban alább, valamint összes verseinek online elérhetősége még lejjebb görgetve található.

Dzsalál ad-Dín Rúmí perzsa-szúfi költő és filozófus Az atomok tánca c. verse. Ismeretlen fordítás. Alább: zenei ajánlóm a vershez.

🙏 - A magyar irodalom kiemelkedő, sokszorosan díjazott költőóriása előtt adózom hálával november 27-ei születésének 100 évfordulóját ünnepelve. Életrajza, riport és beszélgetés a költővel, valamint művei írott és videós anyagokban, hangoskönyvben alább.
Az oldal minden SAJÁT tartalma szellemi tulajdon. Minden jog fenntartva. A szellemi tulajdonra vonatkozó irányelvek és a megosztással, felhasználással és adatvédelemmel kapcsolatos szabályok megtalálhatóak itt 👇*

* az idézetekre nem vonatkozik